Ép testeben, ép lélek – Ma van a mentális egészség világnapja

A Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésére 1992 óta emlékeznek meg minden év október 10-én a lelki egészségről. A Világszövetség 1948-ban alakult az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség jobbításának elősegítése céljából.

Annyi okunk van ügyelni a mentális jóllétünkre, ebben a koronavírussal terhelt években még inkább szükség van a személyes törődésünkre, hogy figyeljünk, vigyázzunk önmagunkra.

Ez a törődés 5 szinten valósulhat meg és hosszú távon egyik szint sem maradhat ki:

1. érzelmi,

2. fizikai,

3. kapcsolati (társadalmi),

4. szakmai,

5. lelki öngondoskodás.

 

Ezekhez kapcsolódnak evidens tippek:

például a jóllét fizikai feltétele, hogy mozogjunk, nyújtózzunk, a civilizációs mozgásformánkból, az ülésből állítsuk fel magunkat. Persze az, hogy evidens, nem jelenti azt, hogy sportolunk is… És az öngondoskodási lehetőségeink közül vannak olyanok, amik nem evidensek, eszünkbe sem jutnak.

 

Íme néhány olyan, amikről azt tapasztalom, hogy nem, vagy nem kitartóan csináljuk, holott jó receptek a lelki egészséghez.

1.Értékeld magad: ha te nem teszed, más miért tegye meg?

2. Vigyázz a testedre, egyél tápláló ételeket és igyál sok vizet, éjjel próbálj minőségben, eleget aludni.

3. Vedd körül magad jó emberekkel: ha vannak is „energiavámpír” rokonaid, keress olyanokat, akik feltöltenek, akik energiát adnak.

4. Hidd el, hogy jogod, sőt kötelességed kikapcsolódni, töltekezni, üres benzintartállyal az autó is csak egy helyben áll.

5. Egy inger gazdag és zajos világban élünk, egy ilyen helyen nem tud mindent túlharsogni az intuíciónk, így minden nap keríts sort arra, hogy lecsendesíted az elméd.

6. Törd meg az életed egyhangúságát: a szokások komfortosak, biztonságot adnak és egy idő után mégis unalmassá teszik az életünket, a kapcsolatainkat, csak rajtunk áll, hogy kipróbáljunk új dolgokat.

7. Tanulj meg stresszkezelő technikákat: ösztönösen is oldjuk a saját idegességünket, frusztrációinkat, mégis jó, ha van egy tudatos eszköztárunk erre.

Ez most csak 7 ötlet, és ha Neked is van tipped hozzá, írd ide, hátha a sok javaslatból egyre többet próbálunk ki magunkért és nem csak a Lelki Egészség Világnapján…